”Egentligen är jag en person som älskar livet men jag hade hamnat i ett så livsavgörande läge.”

För Fredrik betyder familjen oerhört mycket, det blir tydligt när han berättar om sitt liv. Utan dem hade han inte levt idag. De har funnits där när livet har varit tufft och stöttat honom genom en väldigt svår tid.

För 25 år sen hände något som förändrade allt för Fredrik. Då fick hans sin första psykos av schizofren art. Fredrik befann sig då i en väldigt intensiv situation i livet. Han var anställd som kock på en båt, arbetade extremt hårt och tränade dessutom flera dagar i veckan. I samma veva hände det också flera andra saker som var väldigt omtumlande för honom. Han blev förälskad i en kollega men kände sig samtidigt osäker på om kärleken var besvarad. Han var också med om en mycket märklig händelse.  En dag hamnade han vid en olycksplats. En person hade förolyckats i en bilolycka. Denna händelse var väldigt chockartad för Fredrik eftersom han drömt om den som litet barn.

– Det kändes som att tiden stod still. Jag var där en timme innan ambulansen kom men det kändes som att det var fem minuter. Allt tillsammans blev för mycket. Jag kunde inte nysta upp det själv utan behövde till slut vård, berättar Fredrik.

Första gången han upptäckte att allt inte stod rätt till var när han arbetade på båten med att servera mat.

– Plötsligt kändes det som att det var en spindel som lyfte sig från mitt huvud när jag serverade maten. Samtidigt hörde jag röster från servitrisen och någon av servitörerna men de var inte där.

Hallucinationerna kom efter långvarig och hård stress i Fredriks liv. Ändå fortsatte han att jobba i samma tempo.  Idag inser han att han hade behövt stanna upp och prata med någon om det här. Han vet nu att rösthallucinosen var ett förstadium till den psykos han så småningom hamnade i.

När Fredrik till slut mådde så dåligt att han stängde in sig i sin hytt, varken åt, drack eller sov på tre dagar så reagerade hans kollegor. Han skickades till en läkare som dock kom till slutsatsen att Fredrik inte hade en psykos. Han skickades hem. Det var då psykosen bröt ut för fullt.

Jag satt framför Tv:n och trodde att jag hade orsakat händelserna på Himmelska fridens torg. Det kändes som att alla intryck gick igenom min själ. Men det är svårt att förklara hur det är att vara i en psykos, man måste nästan ha upplevt det själv för att förstå. Det är en så speedad situation och man kan vara nära att ta sitt liv.

Det var också det som hände Fredrik. Rösterna i hans huvud hade blivit så påträngande och situationen så jobbig och han kände att han ville ha slut på det. Han ville egentligen inte dö, han ville leva men visste inte hur han skulle komma ur det svåra läget han hamnat i. Det gjorde att Fredrik till slut var väldigt nära att ta sitt liv.

– Egentligen är jag en person som älskar livet men jag hade hamnat i ett så livsavgörande läge.  Men sedan tänkte jag på mina föräldrar, de betyder så mycket för mig och jag ville inte att de skulle behöva hitta mig där i en skithög. De hade nyligen kommit förbi mig och hälsat på. Jag kände deras kärlek. Det var helt avgörande.

Tanken på familjen gjorde att Fredrik avbröt självmordsförsöket. Han åkte efter detta in till sjukhuset med sin mamma och fick vård.

Under perioden när Fredrik var sjuk fanns hans familj där hela tiden och stöttade honom i livet så att han klarade av att ta hand om sitt hem, att sköta ekonomin och de kom ofta förbi och hälsade på.

– De har vart ett stort stöd, men tanken är inte att de ska ta hand om mig, utan att de ska finnas där så att jag kan stå på egna ben. Att vara en lyssnande individ kan vara en stor trygghet men också att det finns någon där som säger att: nu får du skärpa dig, när man är ute och seglar i sin egen lilla värld.

Efter några månaders vård, med medicinering, samtalsterapi och stöttning av sin familj kunde Fredrik komma tillbaka till arbetet. Han insåg dock snart att han inte kunde jobba heltid längre, då ökade risken för att han skulle bli sjuk igen.

Efter det har Fredrik varit noga med att försöka ta hand om sig själv och lyssna till sina egna signaler. Han fick ändå ytterligare en psykos några år senare. Självmordstankarna som han bara haft i samband med psykoser, kom även vid detta tillfälle. Men nu var det lättare att parera dem för att han kände igen situationen. Han kunde också lättare känna igen sina egna signaler och fick därför hjälp snabbare.

Idag är Fredrik symptomfri men han vet inte om han någonsin kommer bli helt frisk från Schizofrenin. Han har en skörhet som gör att han kan bli sjuk igen. Ibland kan han känna av lättare symptom och då vet han att det är viktigt att ta hand om sig.

– Jag kan ta en extra dag ledigt för att koppla av och sova och äta extra mycket. Mat, sömn, medicin är det allra viktigaste, samtal är också viktigt.

Fredrik arbetar idag med att berätta om sina erfarenheter av psykisk ohälsa som föreläsare och författare. Schizofreni är fortfarande något som skrämmer många och han vill försöka motverka det stigma som finns kring sjukdomen. En viktig sak att föra fram till människor som lever nära någon med psykisk ohälsa är hur avgörande det är att finnas där för den som mår dåligt och att försöka vara så normal som möjligt.

– Var er själva. Personen som har blivit sjuk är innerst inne den som den var men har numera problem. Fokusera på det friska inte det sjuka. Våga visa kärlek, våga säga ifrån, våga vara dig själv. För det är oftast det som betyder mest för den som är sjuk.